Popis
Kniha nie je len súborom receptov na prípravu vegetariánskej stravy – tie tvoria druhú časť knihy. Dáva tiež odpovede na otázky čo je vegetariánstvo, kam siahajú jeho korene, aké sú jeho ekonomické, filozofické, etické, ale predovšetkým zdravotnícke aspekty, aké sú pri najnovších poznatkoch o vitamínoch, minerálnych látkach a stopových prvkoch, aká kombinácia potravín je zdravotne najvhodnejšia, čo je radiácia potravín. Na tieto a ďalšie otázky odpovedá s hlavným zámerom: poskytnúť čitateľovi možnosť zoznámiť sa po viac ako polstoročí so súčasnou poznatkovou a argumentačnou výzbrojou vegetariánstva, zvažovať tieto argumenty a hlbšie sa zamýšľať nad súvislosťami medzi vlastným zdravím a stravovaním. Kniha teda ponúka čitateľovi možnosť vyskúšať v praxi, napríklad ľan na určité obdobie, teoretické poznatky a odôvodnenia, ktoré sú prvou časťou knihy. Receptúrna časť mu na to poskytuje mnoho rozmanitých možností. Členenie na raňajky, obedy a večere umožňuje uviesť recepty na prípravu rôznych potierok, kaší, paštét, ovocných raňajok, štiav, placiek, tiež domáceho celozrnného chleba, polievok, zeleninových, strukovinových, obilninových a zemiakových jedál, omáčiek, vyrábaných pokrmov, šalátov a zákuskov. Grafickým označením receptov sa pamätalo aj na vyjadrenie ich vhodnosti a použiteľnosti v stravovaní detí v jasliach, materinských školách, ale aj dospelých vo verejných stravovacích zariadeniach.